Loše držanje tijela može dovesti do bolova u vratu, leđima, ramenima, nogama, te se može povezati i sa glavoboljom. Takođe, može uzrokovati umor, stres, a dugoročno može dovesti do ozbiljnih mišićno-skeletnih poremećaja.

Pod pravilnim držanjem tijela dok stojite se podrazumijeva kada su (gledano sa strane) uši, ramena, kukovi, koljena i članci, u ravnini. U sjedećem položaju glava treba da bude uzdignuta, a leđa ispravna zadržavajući prirodan položaj kičme. U ležećem položaju je takođe potrebno zadržati prirodan položaj kičme, tako što će glava i vrat biti u ravnini sa leđima.

Drzanje tijela
Primjeri pravilnog i nepravilnog držanja tijela

Kifoza ili pogrbljenost

Kifoza je neuravnoteženo držanje tijela koje može da izazove bolu vratu i leđima. Kod kifoze glava je isturena, ispred centra balansa tijela. Gornji dio leđa je zakrivljen, naglašavajući kičmene pršljenove. U ozbiljnijim slučajevima, ljudi mogu da razviju primjetnu grbu na leđima.

Lordoza

Lordoza je položaj leđa koji previše naglašava lumbalnu krivinu, te pokazuje zakrivljenost kičme u donjem dijelu leđa. Držanje glave i ramena u zabačenom položaju, te spojena koljena mogu da dovedu do nastajanja lordoze.

Skolioza

Skolioza je abnormalno zakrivljenje kičme u jednu stranu koje se vremenom pogoršava. Može biti stečena ili genetski naslijeđena. U nekim slučajevima je vidljiva i pokazuje se kao neravnina ramena ili nakrivljen vrat.

Skolioza može prouzrokovati bol u leđima, a ponekad čak i da naruši rad unutrašnjih organa. Ipak, u većini slučajeva skolioza je blagog oblika (zakrivljenost kičme manja od 20%), i ne predstavlja veću opasnost po zdravlje.

Neki od uobičajenih uzroka za loše držanje tijela su

Nemarno držanje u stolici (zavaljeno sjediti)

Ne mora uvijek da bude neugodno ali kroz određeno vrijeme će da izazove pritisak na mišiće i meko tkivo. Ovo može da poveća napetost mišića, te prouzrokovati bolove. Ovo je vjereovatno jedan od najčešćih primjera za loše držanje tijela.

Naglašena zadnjica

Isturena zadnjica u odnosu na leđa ili prenaglašena zakrivljenost kičme u donjem dijelu leđa može da bude znak hiperlordoze. Nošenje visokih potpetice, gojaznost u predjelu stomaka ili trudnoća mogu da prouzrokuju hiperlordozu

Ravna leđa

Karlica je uvučena, a donji dio leđa ravan umjesto da zadržava prirodan oblik kičme, što uzrokuje da se tijelo naginje naprijed. Ljudima koji imaju ravna leđa je teško da stoje duže vrijeme. Ovakvo držanje tijela je najčešće prouzrokovanu neravnomjernom raspodjelom mišića i može dovesti do bolova u leđima i vratu. Takođe, sjedenje u jednom položaju duže vrijeme može da dovede do ovog stanja

Oslanjanje na jednu nogu

Iako može da bude ugodno, pogotovo ako stojite duže vrijeme, ovaj položaj pravi velik pritisak na jednu stranu donjeg dijela leđa i kuk. Vremenom, može se stvoriti neravnomjerna raspodjela mišića oko karlice, što stvara bolove i osjećaj utrnulosti u donjem dijelu leđa i zadnjici

Pogrbljen vrat (Tekst vrat)

Naginjanje nad tastaturom ili gledanje u mobilni telefon stvara ogroman pritisak na vrat. Ovakvo držanje tijela sa vremenom može dovesti do zakrivljenosti gornjeg dijela leđa, što izaziva ukočenost ramena i vrata.

Izbočena vilica

Može biti izazvana ako je stolica prenisko podešena, monitor previsok, pogrbljena leđa ili kombinacija ovih držanja tijela.

Zakrivljena ramena

Stanite ispred ogledala i opustite ruke uz tijelo prirodno. Ako su šake okrenute prema naprijed to je znak da vjerovatno imate zakrivljena ramena. Obično su prouzrokovana lošim držanjem tijela ili neravnomjernom raspodjelom mišića gornjeg dijela leđa i grudi (npr. pretjeranim vježbanjem prsnih mišića, a zanemarivanjem gornjeg dijela leđa).

Držanje slušalice između ramena i glave

Može da dovede do istegnuća mišića vrata, gornjeg dijela leđa ili ramena. Vrat i ramena nisu predviđeni da budu u ovom položaju duže vrijeme. Ovaj položaj može izazvati istegnuće mišića i mekog tkiva, te dovesti do neravnomjerne raspodjele mišića između lijeve i desne strane ramena.

Obraćajte pažnju na držanje tijela kada god se sjetite. Takođe, određene vježbe mogu da pomognu kako bi se mišići pravilno raspodijelili i ispravilo loše držanje tiijela.

PREGLED
Ocjena čitljivosti i kvaliteta informacija
81 %
Prethodna objavaBolovi u leđima – uzroci
Sljedeća objavaBol u vratu – uzroci