Aktivni ugalj  posjeduje mnoga korisna svojstva. Koristi se za izbjeljivanje zuba, održavanje kože, pomoć pri mršavljenju, te kao filter za vodu.

Dok se obični ugalj dobija prerađivanjem rude uglja, drveta ili drugih derivata, aktivni se proizvodi pod strogim pravilima, uzimajući u obzir da je namijenjen za oralnu upotrebu i uređaje za pročišćavanje krvi (npr. aparat za dijalizu).

Kada se uzima oralnim putem, koristi se za detoksikaciju, smanjenje gasova i nadutosti, te ublažavanje tjelesnih mirisa.

Aktivni ugalj – detoksikacija

Aktivni ugalj se koristi u bolnicama širom svijeta kao siguran i efektivan tretman za trovanje i predoziranje drogama.

Ipak, ne bi se trebao koristi kao kućni lijek za ove probleme. Predoziranje i trovanje su ozbiljne, opasne po život situacije, te bi ljekar morao da ih nadzire.

Razlog zašto je aktivni ugalj tako koristan za detoksikaciju je hemijski proces adsorpcije. Radi se o hemijskoj reakciji u kojoj se pozitivno naelektrisani toksini vežu za negativno naelektrisanu, propustljivu površinu aktivnog uglja.

Milioni pora koje se nalaze na površini , mogu da upiju nevjerovatnu količinu toksina i gasova.

Jedan gram aktivnog uglja ima površinu jednaku površini zemlje na fudbalskom terenu. Zbog toga je tako efikasan alat za borbu sa slučajnim trovanjem.

Aktivni ugalj se ponekada preferira nad ispumpavanjem želuca. U slučajevima teškog trovanja koriste se velike količine (1g po kilogramu težine pacijenta).

Aktivni ugalj – unutrašnje sredstvo za pročišćavanje

Razlog zbog koga je aktivni ugalj koristan za detoksikaciju, čini ga korisnim i za pročišćavanje organizma.

Pored toga što se za njega vežu toksini, on se takođe spaja sa žučnom kiselinom, te je izbacuje iz organizma. To je jako važno za proces pročišćavanja organizma, jer se mnoga otrovna jedinjenja nalaze u žuči.

U procesu spajanja sa žučnom kiselinom, medicinski ugalj pokupi i sve toksine koji se nalaze u žuči. Takođe, spaja se i sa teškim metalima koji se nalaze u organizmu, kao što su živa ili olovo.

Aktivni ugalj – probavna pomoć sa gasovima i nadimanjem

Jedna od najpopularnijih i klinički dokazanih koristi aktivnog uglja je kao prirodni lijek protiv prekomjerne nadutosti. On skuplja ga gasove u milione pora na svojoj površini, te ih efikasno izbacuje iz organizma.

Za najbolje rezultate uzeti 500 mg aktivnog uglja prije obroka.

Potražite proizvode koji kombinuju aktivni ugalj sa alfa-galaktozidazom (važan probavni enzimi za borbu protiv gasa i nadutosti) i ekstraktom đumbira, kako bi olakšali nelagodu u crijevima.

Aktivni ugalj – važne napomene

Generalno, organizam toleriše aktivni ugalj veoma dobro.

Pobrinite se da unosite dovoljne količine tečnosti u organizam, jer može dovesti do dehidracije.

Sa obzirom na to da može ometati apsorpciju hranjivih tvari, suplemenata i lijekova, uzimajte ga na prazan želudac, 60 do 90 minuta prije obroka, suplemenata ili lijekova.