Fimoza je stanje kada je koža penisa suviše uska, da je teško ili nemoguće prevući kožicu preko glavića (glansa). Većina djece se rađa uskom kožicom na penisu. U prvim godinama života to je normalno, a s vremenom kožica se polako odvaja od glavića. Međutim, neki muškarci imaju problema s navlačenjem kožice i kasnije u životu. Ovo stanje se naziva fiziološka fimoza.

Takođe, fimoza kod odraslih se može pojaviti kao posljedica nekog kožnog oboljenja ili povrede. Obično nije problem osim ako ne izaziva simptome. Hitan tretman je neophodan ako fimoza izaziva probleme (npr. sa mokrenjem).

Fimoza – normalan razvoj

Većina neobrezanih dječaka ne može prevući kožicu zato što je i dalje spojena sa glavićem. To je sasvim normalno u prvih dvije do šest godina života. Nakon toga kožica bi trebala početi prirodno da se odvaja.

Kod nekih dječaka je potrebno duže vrijeme kako bi se to desilo, ali to ne znači da se radi o problemu, nego da će se odvojiti kasnije.

Nikada ne pokušavajte vašem djetetu na silu da navučete kožicu prije vremena, jer je možete oštetiti, te izazvati jaku bol.

Kada je fimoza problem?

Fimoza obično nije problem, osim ako ne uzrokuje simptome, poput boli, oticanja i crvenila na kožici glavića.

Ako je vašem djetetu glavić bolan i natečen, onda je moguće da boluje od stanja koje se naziva balanitis. Takođe, moguće je da se nakuplja gust sekret ispod kožice. Ako se pojavi upala i crvenilo na kožici i glaviću, to stanje se naziva balanopostitis.

Obratite se ljekaru ako vaše dijete ima ove simptome.

U većini slučajeva, balanitis se može lako liječiti, kombinacijom pravilne higijene, krema ili masti, te izbjegavanjem supstanci koje iritiraju penis.

Balanopostitis se takođe ponekada može liječiti jednostavnim mjerama lične higijene.

Urin može iritirati glavić ako se zadržava ispod kožice. Prema tome, navucite kožicu kako biste bolje oprali penis.

Ako je balanopostitis izazvan bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, potrebno je koristiti antifungalnu kremu i antibiotike.

Fimoza kod odraslih se često povezuje sa seksualno prenosivim bolestima. Takođe, moguć uzrok su brojna kožna oboljenja poput:

  • Ekcema – hronično stanje koje uzrokuje crvenilo, svrab, sušenje i pucanje kože
  • Psorijaze – stanje koje izaziva pojavu crvenih, pahuljastih krastica na koži koje su prekrivene srebrnastom ljuskom
  • Lichen planusa – nezarazan osip koji svrbi i zahvata mnoge dijelove tijela
  • Sklerozni i atrofični lišaja – stanje koje stvara ožiljak na kožici, a ponekad i na glaviću. Najvjerovatnije je izazvan iritacijom mokraće kod osjetljivih osoba

Lokalni steroidi (krema, gel ili mast koja sadrži kortikosteroide) se ponekada prepisuju za tretiranje uske kožice na penisu. Oni mogu pomoći da se kožica omekša, kako bi je bilo lakše navući preko glavića.

Fimoza može izazvati bol, pucanje kože ili gubitak osjećaja tokom seksa. Korišćenje kondoma i lubrikanata može učiniti seks ugodnijim.

Fimoza – kada je operacija neophodna?

Operacija može biti neophodna ako je dijete ili odrasla osoba ima težak i konstantan balanitis ili  balanopostitis, koji uzrokuje da kožica na glaviću postane toliko uska da boli.

Cirkumcizija (obrezivanje kožice na glaviću) se razmatra kao riješenje ako su svi ostali tretmani bili neuspješni. Ipak, obrezivanje nosi sa sobom neke komplikacije, kao što su krvarenje i infekcija. Prema tome, cirkumcizija je posljednje sredstvo, iako je ponekadamože biti jedino riješenje.

Kao alternativu, moguće je uraditi operaciju kako bi se odvojile adhezije (mjesta na kojima je kožica zalijepljena sa glavićem). Ovako će se sačuvati kožica, ali zahvat je ponekad  neuspješan i fimoza se može vratiti.

Parafimoza

Parafimoza je stanje kada se kožica ne može vratiti u prirodno stanje nakon što se prevuče preko glavića.

Izaziva bol i naticanje glavića i zahtijeva hitno medicinsko tretiranje kako bi se spriječile komplikacije (npr. povećana bol, naticanje i zaustavljen dovod krvi u penis).

Moguće je ublažiti bol i upalu korišćenjem lokalnih anestetika u vidu gela. Nanesite gel na penis, a zatim stisnite glavić dok pokušavate vratiti kožicu u prvobitno stanje.

U težim slučajevima, potrebno je da napraviti mali rez na kožici kako bi se pritisak opustio.

Kod najtežih parafimoze, obrezivanje je neophodno.

U ekstremnim slučajevima, nedostatak krvi može izazvati gangrenu, te dovesti do toga da se penis mora hirurški ukloniti.

Higijena penisa

Važno je da perete penis redovno, kako bi izbjegli rnastajanje problema. Treba da:

  • Nježno perete penis toplom vodom svaki dan kada se kupate
  • Lagano navučete kožicu preko glavića i operete ispod. Nemojte to raditi kod djece jer može biti jako bolno
  • Koristite blago sredstvo za kupanje koje nije naparfemisano, kako bi izbjegli probleme iritacije kože
  • Nemojte koristiti dezodoranse na vašem penisu, jer mogu izazvati iritaciju

Takođe, obrezani muškarci treba redovno da peru penis toplom vodom, te da izbjegavaju sredstva koja mogu izazvati iritaciju.