Erektilna disfunkcija ili impotencija je nemogućnost da se održi erekcija polnog organa kod muškaraca.

Erektilna disfunkcija je prilično često stanje, a naročito kod starijih muškaraca. Procjenjuje se da polovina muškaraca starijih od 40 godina, osjeti probleme sa erekcijom u nekoj mjeri.

 

Impotencija  – Kada se obratiti ljekaru?

Posjetite vašeg ljekara ako erektilna disfunkcija traje duže od nekoliko sedmica. On će prvo da procjeni vaše opšte zdravstveno stanje. To je zato što impotencija može biti znak nekog težeg zdravstvenog stanja, kao što su bolesti srca.

Erektilna disfunkcija  – uzroci

Erektilna disfunkcija ili impotencija može imati različite uzroke, bilo da su fizički ili psihološki.

Fizički uzroci impotencije:

Psihološki uzroci:

Ponekada se erektilna disfunkcija javlja u određenim situacijama. Na primjer, moguće je da ne postoje problemi sa erekcijom kada masturbirate ili ponekad imate erekciju ujutro kada se probudite, a problemi se javljaju tokom odnosa sa seksualnim partnerom.

Ako je to slučaj, onda su problemi sa erekcijom vjerovatno psihološke prirode (povezani sa stresom). Međutim, ako se erektilna disfunkcija javlja u svim situacijama, onda su problemi vjerovatno fizičke prirode.

Takođe, impotencija može biti posljedica nekih lijekova.

Kako se dijagnozira erektilna disfunkcija?

Iako vas može biti sramota, važno je da se impotencija dijagnozira, kako bi se tačan uzrok problema sa erekcijom mogao utvrditi.

Vaš ljekar je obično taj koji dijagnozira erektilnu disfunkciju. Sve što treba je da odgovorite na par pitanja i uradite nekoliko jednostavnih testova.

Liječenje impotencije

Impotencija se primarno liječi tako što se ukloni njen uzrok, bilo da je fizičke ili psihološke prirode.

Sužavanje arterija (ateroskleroza), jedan je od najčešćih uzroka impotencije. Ako je to slučaj, vaš ljekar će vam preporučiti promjene nekih životnih navika (npr. da omršavite), kako bi smanjili rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. To može ublažiti simptome impotencije, kao i poboljšati opšti kvalitet života.

Takođe, moguće je da će vam prepisati lijekove za aterosklerozu, te lijekove za snižavanje krvnog pritiska.

Brojni tretmani su se pokazali kao korisni za liječenje erektilne disfunkcije. Lijekovi za potenciju pomažu kod problema sa erekcijom u dvije trećine slučajeva. Takođe, vakumske pumpice koje poboljšavaju protok krvi u penisu, su od pomoći u 90% slučajeva impotencije.

U psihološke tretmane spadaju kognitivno–bihejvioralna terapija i seks terapija.

Tretmani za erektilnu disfunkciju su se značajno poboljšali u posljednje vrijeme. Većina muškaraca je nakon liječenja impotencije u mogućnosti da ima seksualne odnose.