Većina ljudi smatra da su analgetici najbolji lijek protiv glavobolje i migrene. Iako mogu biti dobro kratkoročno, nikako ne smiju biti jedino riješenje. Što ih više koristite bol postaje jača, a pomoć tableta sve slabija.

Takođe, trpiti bolove u glavi može biti opasno po zdravlje. Pronaći efikasan prirodni lijek protiv glavobolje je najbolje riješenje.

U daljem tekstu opisaćemo vam tehnike opuštanja i prirodne lijekove koji mogu pomoći u borbi protiv glavobolje.

7 tehnika za opuštanje koje će ublažiti glavobolju

Glavobolja i stres su blisko povezani. Bol u glavi izaziva napetost, a napetost pojačava osjećaj boli. Prema tome, naučiti kako da se opustite vam može pomoći da držite glavobolju pod kontrolom.

Tehnike za opuštanje su mnogobrojne. Ove su se pokazale kao najbolje kada je u pitanju liječenje glavobolje.

Masaža protiv glavobolje

Istraživanja su pokazala da masaža može pomoći da se ublaži bol u glavi.

U ovoj studiji se pokazalo, da je ljudima koji su podvrgnuti masaži vrata i ramena, značajno smanjen intenzitet i trajanje glavobolje. Zaključak je da se određene masažne tehnike mogu koristiti kao terapija za hronične tenzijske glavobolje.

Pretpostavlja se da masaža opušta mišiće čija napetost može izazvati bol u glavi. Takođe, masiranje smanjuje osjećaj boli i stresa.

Vježbe disanja

Duboko disanje može spriječiti glavobolje.

Zamislite tačku koja se nalazi u vašem stomaku ispod pupka. Polako udišite u to mjesto dok se stomak potpuno ne napuni vazduhom. Zatim ispustite vazduh iz stomaka, kao kada se balon izduva. Sa svakim dugim udisajem i izdisajem, osjećaće te se opuštenije.

Takođe, usporeno disanje vam može pomoći da se opustite. Brojte do pet kada udišete i kada izdišete. Tijelo će se opustiti prirodno, kako se disanje usporava.

Vođena vizualizacija

Tehnikom opuštanja pomoću mentalnih slika, koja se još naziva vođena vizualizacija, moguće je opustiti se i riješiti glavobolje.

Zamislite neki umirujući prizor, poput tropske plaže ili oblaka na nebu, i zadržite tu sliku u mislima kao neko mjesto na koje možete pobjeći od stresa.

Pokušajte da zamislite to mjesto čim osjetite bol u glavi. Glavobolje će kraće trajati, a sama bol neće biti slabijeg intenziteta.

Slušajte muziku

Kombinujte vježbe za relaksaciju sa slušanjem omiljene muzike u pozadini. To će vam pomoći da se dodatno opustite.

Izaberite pozitivnu, opuštajuću muziku koja će vam podići duh. Takođe, postoje posebne DVD kompilacije, namijenjene za relaksaciju. Uz muziku, na njima obično imaju i instrukcije za opuštanje.

Vježbe za opuštanje mišića

Probajte ovu jednostavnu desetominutnu vježbu za opuštanje mišića.

Lezite na leđa i udahnite duboko i polako nekoliko puta. Pregledajte mislima vaše tijelo od prstiju na nogama do glave. Prepoznajte koja su područja napeta. Pokušajte da opustite ta područja što je više moguće. Lagano rotirajte glavu nekoliko puta, a zatim i ramena naprijed, nazad. Opustite potpuno sve mišiće.

Zamislite neku pozitivnu misao na nekoliko sekundi, a onda polako udahnite i izdahnite.

Joga

Praktikovanje joge vam može pomoći ublažite glavobolje. Joga je kombinacija vježbi istezanja, disanja i meditacije, koje će vam pomoći a se osjećate opuštenije.

Redovno vježbanje

Istraživanja su pokazala da kod nekih ljudi, redovno vježbanje može biti dobar lijek glavobolje. Redovna fizička aktivnost će ublažiti bol i smanjiti učestalost glavobolja.

Pretpostavlja se da je to zato što kada vježbamo, tijelo luči endorfin, prirodnu supstancu koja čini da se osjećamo dobro.

Izaberite vježbu koja vam se dopada i pokušajte da vježbate makar 150 minuta sedmično.

6 prirodnih lijekova za glavobolju

Ako se pitate kako se riješiti glavobolje na prirodan način, bez tableta, na pravom ste mjestu. Pogledajte ovu listu i izaberite prirodan lijek protiv glavobolje koji vam najviše odgovara.

Ulje lavande

Ne samo da ulje lavande lijepo miriše, nego je koristan lijek protiv glavobolje i migrene. Možete da ga inhalirate ili da ga nanosite na kožu.

Pepermint ulje

Pepermint ulje je kućni lijek koji se pokazao kao odličan za ublažavanje tenzijske glavobolje. Bol u glavi je često uzrokovana slabom cirkulacijom, a pepermint ulje širi vene i poboljšava protok krvi. Takođe, ovo ulje pročišćava disajne puteve, te time poboljšava dovod kisika u krv.

Ulje bosiljka

Bosiljak je začin prijatnog ukusa i mirisa, koji se često koristi u italijanskoj kuhinji. Pored toga što bosiljak daje prepoznatljiv okus hrani, njegovo ulje je odličan prirodni lijek protiv glavobolje.

Hrana koja uzrokuje glaovbolje

Poznato je da određene namirnice mogu pogoršati napade glavobolje. Poznato je da ove namirnice mogu pogoršati bol u glavi: mliječni proizvodi, čokolada, puter od kikirikija; zatim određeno voće, kao što su avokado, banana, i limun; luk; meso sa nitratima poput slanine i viršle; namirnice koje sadrže natrijum glutamat (MSG); namirnice koje sadrže tiramin, aminokiseline koje se nalaze u crnom vinu; i namirnice koje su fermentisane ili ukiseljene.

Svaki čovjek drugačije reaguje na određenu hranu. Probajte da vodite dnevnik ishrane, kako biste odredili da li vam neke namirnice utiču na bol u glavi.

Čaj od kamilice

Kamilica ima sastojke koji će vam pomoći da se opustite, te ublažiti bol. Skuvajte sebi čaj od kamilice, a zatim ga popijte na nekom opuštenom mjestu.

Unosite više magnezijuma

Pokazalo se da nedostatak magnezijuma u mozgu može izazvati glavobolje. Bilo da ga unosite kroz ishranu ( sjemenke bundeve, skuša, suve smokve i tamna čokolada) ili kao vitaminske suplemente, magnezijum će vam pomoći da se riješite glavobolje.