10 savjeta kako se boriti protiv nesanice

Jednostavne promjene u životnim navikama vam mogu pomoći da imate kvalitetan san. Probajte ovih 10 savjeta kako se boriti protiv nesanice na prirodan način.

1Spavajte uvijek u isto vrijeme

Ako liježete u krevet i budite se u otprilike isto vrijeme, vaše tijelo će se navići na tu rutinu i olakšati vam da zaspite. Izaberite vrijeme kada se osjećate najviše pospano.

2Napravite mirnu atmosferu za spavanje

Vaša soba bi trebala da bude opušteno mjesto u kome možete u potpunosti da se odmorite. Namjestite temperaturu, svjetlost i zvukove kako bi vam pomogli da se borite protiv nesanice.

Ako imate kućnog ljubimca koji spava u vašoj sobi, razmislite da ga premjestite kako vas ne bi uznemiravao dok pokušavate da zaspite.

3Pobrinite se da imate ugodan krevet

Svima je jasno da je teško spavati na dušeku koji je pretjerano tvrd ili pretjerano mekan, kao i na premalenom krevetu.

4Vježbajte redovno

Redovno umjereno vježbanje, poput plivanja ili hodanja, vam može pomoći da se riješite napetosti koja se nakupila tokom dana. Ipak, nemojte raditi teške vježbe, poput trčanja ili dizanja tegova, prije nego što pođete na spavanje, jer vas to može držati budnim.

5Smanjite unos kofeina

Smanjite konzumiranje kafe, kole i energetskih pića, a posebno naveče. Kofein vam može škoditi u vašoj borbi protiv nesanice, tako što vas sprječava da zaspite i utiče na duboki san.

Umjesto pića sa kofeinom, konzumirajte tople napitke od mlijeka ili čaj.

6Ne prepuštajte se previše sitnim zadovoljstvima

Konzumiranje previše alkohola ili hrane naveče, može poremeti vaše navike u spavanju. Iako vam alkohol može pomoći da zaspite, on će poremetiti kvalitet sna.

7Prestanite pušiti

Nikotin je stimulans, te može otežati vašu borbu protiv nesanice. Pušačima je obično potrebno duže vrijeme da se uspavaju i bude se češće tokom noći.

Pročitajte kako najlakše ostaviti pušenje

8Probajte se opustiti prije polaska na spavanje

Pripremite sebi toplu kupku, slušajte opuštenu muziku ili lagano vježbajte jogu kako bi opustili tijelo i um.

9Zapišite sve što vas brine

Ako često liježete u krevet razmišljajući o svim obavezama koje morate sutra obaviti, odvojite vrijeme prije spavanja da zapišete sve što vam je na umu. To će vam pomoći da ne razmišljate o tim stvarima u krevetu, a samim tim i u borbi protiv nesanice.

10Ako vam se ne spava ustanite

Ako ne možete da zaspite, nemojte ležati u krevetu i brinuti o tome. Ustanite i radite nešto što će vam pomoći da se opustite. Kada se ponovo osjetite pospano lezite u krevet.

Ako vam ovi savjeti ne pomažu, obratite se vašem ljekaru. On će vam predložiti koji je najbolji način za liječenje nesanice.