Postoje namirnice koje treba ograničiti ili u potpunosti izbjegavati u trudnoći. Pobrinite se da znate  koju hranu smijete jesti, koju ne, ako ste trudni ili planirate trudnoću.

Meki sirevi sa bijelom koricom (pljesnivi sirevi)

Ne jedite pljesnive sireve kao što su kamamber i bri ili pljesnive kozje sireve poput ševrea. U trudnoći, ovakvi sirevi se jedino smiju jesti ako su prethodno termalno procesirani.

Meki plavi sirevi

Sireve kao što su gorgonzola, rokfor i plavi danski sir takođe je potrebno izbjegavati u trudnoći. Poput pljesnivih, plavi sirevi se jedino smiju jesti ako su kuvani ili pečeni.

Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju određene meke sireve, jer su oni manje kiseli i sadrže više vode. To znači da su idealni za stvaranje opasnih bakterija poput listerije.

Iako je infekcija listerijom (listerioza) rijetka, važno je poduzeti posebne mjere opreza tokom trudnoće. Čak i blaži oblik infekcije može dovesti do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja ili ozbiljne bolesti kod novorođenčeta.

Sirevi koji se smiju jesti u trudnoći

Svi tvrdi sirevi se smiju jesti u trudnoći

Tvrdi sirevi kao što su čedar, kačkavalj, ementaler i gauda smijete jesti čak i ako su pravljene od nepasterizovanog mlijeka. Oni ne sadrže toliko vode kao meki sirevi, te nisu pogodni za stvaranje bakterija.

Postoji mogućnost da se listerija razvije u tvrdom siru, ali se rizik za to smatra jako niskim.

Meki sirevi koji se smiju jesti u trudnoći

Osim pljesnivih, meki sirevi se smiju jesti u trudnoći, ako su pravljeni od pasterizovanog mlijeka.

U sireve koji su bezbjedni za jelo u trudnoći spadaju

 • švapski sir
 • mocarela
 • feta
 • krem sir
 • panir
 • rikota
 • halumi
 • kozji sir
 • obrađeni sirevi, poput sirnog namaza

Pašteta u trudnoći

Izbjegavajte sve vrste pašteta, uključujući i povrćne paštete, jer mogu da sadrže listeriju.

Svježa ili djelimično kuvana jaja treba izbjegavati u trudnoći

Pobrinite se da su jaja dobro pečena ili kuvana. Žumanjak i bjelanjak moraju biti tvrdi. Na ovaj način smanjujete rizik od trovanja salmonelom.

Iako je mala vjerovatnoća da salmonela naškodi bebi, može vam prouzrokovati ozbiljan napad dijareje i povraćanja.

Izbjegavajte jela koja sadrže svježa ili djelimično kuvana jaja poput domaće majoneze.  Ako imate želju da pravite ovakva jela, razmislite da kao alternativu koristite pasterizovana tečna jaja.

Sirovo ili djelimično kuvano meso treba izbjegavati u trudnoći

Nemojte jesti sirovo ili djelimično kuvano meso u trudnoći zbog potencijalnog rizika od toksoplazmoze. Ovo uključuje slabo pečena rebarca i bifteke.

Pripremite meso temeljno na visokoj temperaturi i uvjerite se da nema ružičastih tragova ili krvi na mesu. Ovo se posebno odnosi na perad, svinjetinu, kobasice i mljeveno meso, uključujući hamburgere.

Operite sve površine i pribor temeljno nakon pripreme sirovog mesa kako bi se izbjeglo širenje štetnih bakterija. Operite i osušite ruke nakon dodirivanja ili rukovanja sirovim mesom.

Budite oprezni sa suhomesnatim proizvodima

Mnoga hladna jela poput salame, pršuta ili kobasica nisu termalno procesirana, nego dimljena, usoljena ili fermentirana. Prema tome, kod ovakvih jela postoji povećan rizik da sadrže parazite koji mogu uzrokovati toksoplazmozu.

Uvjerite se u način pripreme suhomesnatih proizvoda kako bi osigurali svoje zdravlje kao i zdravlje vaše bebe.

Suhomesnate proizvode koji su prethodno termički obrađeni, zamrznite na četiri dana kako bi se osigurali. Zamrzavanje ubija većinu bakterija i meso će biti sigurnije za jelo.

Iznutrice mogu da naškode vašem dijetetu

Nemojte jesti iznutrice i proizvode koje sadrže iznutrice, poput jetrene paštete ili kobasica jer često sadrže visok nivo vitamina A.

Previše vitamina A u ishrani tokom trudnoće može naškoditi vašoj bebi.

Jela od divljači treba izbjegavati u trudnoći

Jela od divljači je najbolje izbjegavati u trudnoći jer mogu da sadrže visok nivo olova. Olovo se nalazi u mesu životinja koje su upucane sačmom.

Jela od divljači koja se kupuju u marketima uglavnom ne sadrže olovo. Ipak, ako niste sigurni pitajte prodavača o načinu na koji ulovljena životinja.

Vitaminski suplementi i suplementi od ribljeg ulja

Nemojte uzimati multivitaminske dodatke visoke doze, ulje riblje jetre ili bilo kakve vitaminske suplemente koji sadrže vitamin A.

Jela od ribe u trudnoći

Većinu vrsta ribe smijete jesti dok ste trudni. Riba je zdrava za vas i za razvoj vaše bebe.

Ipak,  ako ste trudni ili planirate da zatrudnite, izbjegavajte vrste ribe poput ajkule, sabljarke ili marlina.

Vrste ribe koje treba ograničiti u trudnoći

Ograničite količinu tunjevine koju jedete dok ste trudni

 • Ne više od dva odreska od tune sedmično (oko 140g kuvane ili 170g sirove po odresku), ili
 • Četiri konzerve tune srednje veličine ( oko 140g procijeđena)

Razlog za ovo je zato što tuna sadrži veći nivo žive od drugih vrsta ribe. Količina žive koju dobijamo kroz ishranu nije štetna za većinu ljudi. Ipak, oprez se savjetuje jer veća količina žive može da utiče na razvoj nervnog sistema kod beba.

Takođe, tokom trudnoće ne bi trebalo da konzumirate više od dvije porcije masne ribe sedmično. Ribe poput lososa, pastrmke, skuše i haringe mogu da sadrže zagađivače poput dioksina ili polihloriranih bifenila (PCB).

Zapamtite, svježa tuna spada u masnu ribu. Prema tome, ako pojedete dva odreska od tune, nemojte jesti druge vrste masne ribe u toj sedmici.

Tuna u konzervi ne spada u masnu ribu. Prema tome možete je jesti i pored dvije porcije masne ribe sedmično.

Nema potrebe da ograničite unos količine bijele ribe u trudnoći ili dok dojite.

Dimljena riba, što uključuje dimljenu pastrmku i dimljenog lososa, se smatra sigurnom za jelo u trudnoći.

Morski plodovi u trudnoći

Morske plodove poput školjki, jastoga, kraba, kozica, ili dagnji, uvijek jedite kuvane, a ne sirove. Ova hrana može da sadrži opasne bakterije koje izazivaju trovanje hranom.

Suši i trudnoća

Sirova ili slabo kuvana riba je sigurna za jelo u trudnoći, isključivo ako je prethodno bila zamrznuta. To je zato što, ponekad, divlja riba sadrži male parazitske crve od kojih se možete razboliti. Zamrzavanje ubija crve i čini sirovu ribu sigurnom za jelo. Takođe, kuhanje će ubiti parazite.

Kikiriki je siguran za jelo u trudnoći

Kikiriki i jela koja sadrže kikiriki smijete jesti u trudnoći ako niste alergični ili ako vas ljekar nije savjetovao da ga izbjegavate.

Moguće je da ste prethodno čuli kako je kikiriki opasan za trudnice. Ranije se smatralo da može prouzrokovati alergiju na kikiriki kod beba, ako je neko od bliže porodice bolovao od astme, polenske groznice, ekcema ili nekih drugih alergija na hranu.

Posljednja istraživanja su pokazala da ne postoje dokazi za tu tvrdnju.

Mlijeko i jogurt u trudnoći

Konzumirajte isključivo pasterizovano ili ultra-termički obrađeno mlijeko u trudnoći. Ako vam je dostupno samo svježe mlijeko, obavezno ga prvo prokuvajte.

U potpunosti izbjegavajte nepasterizovano ovčje i kozje mlijeko i jela koja ih sadrže poput kozjeg ili ovčijeg sira.

Sve vrste jogurta su sigurne. Jedino o čemu treba voditi računa je da je domaći jogurt pripreman sa pasterizovanim mlijekom.

Sladoled u trudnoći

Kupovni sladoledi su sigurni za jelo, s obzirom na to da su pravljeni sa pasterizovanim jajima i mlijekom. Prema tome, nema rizika od trovanja salmonelom.

Domaći sladoled, takođe mora biti pravljen sa pasterizovanim sastojcima.

Kofein u trudnoći

Visok nivo kofeina može izazvati da se beba rodi sa preniskom težinom. To može da poveća rizik od zdravstvenih problema kasnije u životu. Takođe, previše kofeina može da izazove spontani pobačaj.

kofein u trudnoci

Kofein se nalazi u mnogim namirnicama i pićima poput kafe, čaja i čokolade. Kofein se dodaje i u neka bezalkoholna pića (npr. kola i energetski napici).

Neki lijekovi protiv prehlade i gripe sadrže kofein. Savjetujte se sa ljekarom ili apotekarom prije uzimanja ovih lijekova.

Ne morate potpuno izbaciti kofein, ali ograničite unos na 200mg dnevno.

Približna količina kofeina u pićima

 • jedna šolja instant kafe: 100mg
 • šolja filter kafe: 140mg
 • šolja čaja: 75mg
 • konzerva kole: 40mg
 • konzerva energetskog napitka: 80 mg
 • 100g tamne čokolade: 50mg
 • 100g od mliječne čokolade: 20mg

Prema tome ako ste konzumirali jednu šolju filter kafe i jednu kolu blizu ste granice. Ipak, ne morate da se brinete ako povremeno pređete granicu jer rizik je malen.

 

PREGLED
Ocjena čitljivosti i kvaliteta informacija
92 %
Prethodna objavaIshrana u trudnoći
Sljedeća objavaBolest motornog neurona (ALS)