Svaka žena je drugačija. Prema tome nisu ni svim trudnicama isti simptomi trudnoće. Ipak, neke promjene je moguće primjetiti.

Za žene koje imaju redovan menstrualni ciklus, propuštanje mjesečnog perioda je najčešće prvi simptom trudnoće. Neke žene imaju menstruaciju ali sa slabijim volumenom krvarenja.

Važno je napomenuti da se rana trudnoća jedino sa sigurnošću može utvrditi ako se urade svi testovi kod ginekologa. Postoje i kućni testovi za trudnoću, koji se mogu kupiti u apoteci, ali oni su tačni u 99% slučajeva.

Vaginalni grčevi i minimalno krvarenje

Vaginalni grčevi propraćeni krvarenjem se mogu pojaviti već tokom prve dvije sedmice trudnoće. Ipak, većina žena ovaj simptom ne primjeti, smatrajući ga početkom mjesečnog perioda.

Mučnina i povraćanje su najčešći simptomi trudnoće.

Opšte prihvaćeni naziv za ovu pojavu je jutarnja mučnina, iako je sasvim normalno da se javlja u bilo kojem dijelu dana. Kod većine žena ovi simptomi se javljaju šest sedmica nakon posljednjeg menstrualnog perioda.

Ako su mučnine jake i konstantne obavezno kontaktirati doktora, jer ovi simptomi mogu da ukazuju na  hyperemesis gravidarum, ozbiljno stanje za koje je neophodna pomoć ginekologa.

Umor i pospanost su normalni tokom prva tri mjeseca trudnoće

Osjećati malaksalost tokom prva tri mjeseca trudnoće je simptom koji većina trudnica osjeća. Poput mučnine ili promjena raspoloženja, umor je  posljedica hormonalnih promjena u organizmu. Umor se može javljati već tokom prve sedmice trudnoće.

Bolne dojke

Uslijed promjene nivoa hormona u organizmu kod trudnica, dojke mogu postati tvrde, punije, nabreknute, a mogu biti osjetljive i na dodir.

Često uriniranje

Potreba za čestim uriniranjem je još jedan od simptoma koje većina trudnica osjeća između šeste i osme sedmice trudnoće.

Konstipacija ili zatvor

Konstipacija je još jedan od  čestih simptoma trudnoće koji prouzrokovan hormonalnim promjenama u organizmu.

Vaginalni iscjedak

Veća količina vaginalnog iscjetka je moguć znak, ali ne mora obavezno da bude simptom trudnoće. Iscjedak je bez mirisa i ne prate ga utrnulost ili iritacija.

Glavobolja i bolovi u leđima mogu biti simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće koje mnoge trudnice navode su glavobolja i bolovi u donjem dijelu leđa.

PREGLED
Ocjena čitljivosti i kvaliteta informacija
78 %
Prethodna objavaGlavobolja – uzroci i tipovi
Sljedeća objavaBolovi u prsima