Bol u uhu je čest problem, a posebno kod djece. Iako može biti zabrinjavajuća, uglavnom je uzrokovana blagom infekcijom. Bol u uhu se u većini slučajeva povuče nakon par dana i nikakvi tretmani nisu potrebni.

Bol u uhu može biti oštra, tupa ili može stvarati gorući osjećaj u jednom ili oba uha. Takođe, bol se može pojavljivati i nestajati ili biti konstantna.

Bol u uhu – kada se obratiti ljekaru?

Nije potrebno se obratiti ljekaru svaki put kada vi ili vaše dijete osjećate bol u uhu. Bol će se obično povući nakon nekoliko dana, a postoje i neke stvari koje vam mogu pomoći da ublažite bol (vidjeti ispod).

Ipak, obratite se ljekaru ako

  • Vi ili vaše dijete osjećate i druge simptome kao što su: visoka temperatura, povraćanje, teška bol u grlu, oticanje oko uha ili iscjedak iz uha
  • Neki objekat je zaglavljen u uhu
  • Bol u uhu se ne povuče nakon par dana

Kako ublažiti bol u uhu?

Za tretiranje bolova možete koristiti lijekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena, koji se mogu kupiti bez recepta. Djeca mlađa od 16 godina ne bi trebala da koriste aspirin.

Primjena tople obloge može ublažiti bol u uhu.

Takođe, apotekar vam može preporučiti neke kapi za uši koje mogu ublažiti bol. Opišite mu simptome i pitajte ga za savjet.

Kapi za uši se ne smiju primjenjivati ako se radi o probušenom bubnjiću (perforacija bubnjića) ili nekim infekcijama uha.

Bol u uhu – najčešći uzroci

Infekcija uha

Ako je infekcija razlog za bol u uhu, voda ili tečnost koja podsjeća na gnoj ponekad može da izlazi iz uha.

Vanjske infekcija uha (infekcija cijevi koja povezuje vanjsko uho i bubnjić) i infekcija srednjeg uha (infekcija dijelova uha iza bubnjića) su čest razlog za bol u uhu.

Infekcije uha se obično same povuku nakon nekoliko dana ili sedmica. Ipak, ljekar će ponekad propisati antibiotike ili kapi za uši.

Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha se dešava kada se tečnost nakupi duboko u uhu, što može izazvati privremeni gubitak sluha. Najčešće je bezbolna, ali pritisak koji stvara nakupljena tečnost, može izazvati bol u uhu.

Upala srednjeg uha se uglavnom sama povuče, ali to može trajati i nekoliko mjeseci. Ako se problem uporno ponavlja, manji hirurški zahvat je potreban. Hirurg postavi u uho cjevčice koje pomažu pri drenaži tečnosti.

Povreda uha

Bol u uhu može biti uzrokovan povredom. Na primjer, pretjerano korišćenje štapića za uši može probušiti bubnjić ili dovesti do nedostatka voska u ušima.

Ušni kanal je osjetljiv i može se lako oštetiti.

Probušen bubnjić obično zacijeli sam od sebe, ali ponekad je potrebno i nekoliko mjeseci kako bi se to dogodilo.

Ako imate probušen bubnjić, ne koristite kapi za uši!

Ušni vosak

Nakupljanje ušnog voska ponekad može izazvati bol u uhu.

Ako imate nakupljen vosak u ušima, kapi za uši će pomoći da vosak omekša, te da ispadne na prirodan način.

U nekim slučajevima, potrebno je da ljekar ispere uho vodom nakon što se vosak omekša kapima.

Objekat u uhu

Ako vi ili vaše dijete imate neki objekat u uhu koji izaziva bol, ne pokušavajte ga izvaditi sami, jer ga možete ugurati dublje u uho i oštetiti bubnjić. Obratite se za pomoć ljekaru!

Ponekad je potrebna intervencija specijaliste kako bi se objekat uklonio.

Infekcija grla

Bol u uhu propraćena otežanim gutanjem i upalom grla, može biti simptom oboljenja kao što su

  • Gnojna angina – upala krajnika koja je obično uzrokovana virusnom infekcijom
  • Peritonzilarni apsces – gnojni apsces na jednoj strani grla koji ponekad može izazvati bol pri gutanju čak i tekućine

Gnojna angina se ponekad može sama povući bez potrebe da se koriste antibiotici.

Peritonzilarni apsces je ozbiljna bolest i zahtjeva pomoć ljekara. Ako se bol u grlu ubrzano pojačava, to može biti znak da imate peritonzilarni apsces.

Problemi sa vilicom

Bol u uhu može biti izazvana problemima sa zglobovima na vilici (gdje se spajaju vilica i lobanja).

To je poznato kao temporomandibularna bol u zglobovima i može se pojaviti kao posljedica artritisa ili zbog struganja zubima.

Bol u vilici se može ublažiti lijekovima protiv bolova, primjenom toplih ili hladnih obloga. Takođe, od pomoći može biti i promjena navika poput grčenja vilice ili struganja zubima.

Dentalni apsces

Dentalni apsces se dešava kada se gnoj nakupi u desni ili zubu kao posljedica bakterijske infekcije. Glavni simptom je intenzivna pulsirajuća bol u zahvaćenom zubu.

Zakažite pregled kod zubara ako smatrate da imate dentalni apsces, kako bi se uklonio izvor infekcije i ispustio gnoj iz apscesa

 

PREGLED
Ocjena čitljivosti i kvaliteta informacija
79 %
Prethodna objavaAngina pektoris (bol u prsima)
Sljedeća objavaSindrom iritabilnog crijeva