Bolesti bubrega su uobičajena oboljenja koja se javljaju uslijed oštećena pojedinih funkcija bubrega. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj ljudi sa ozbiljnim problemima kao što su rak bubrega ili hronično zatajenje bubrega, se povećava iz godine u godinu.

Bubrezi su vitalni organ koji izbacuje višak vode i čiste tijelo od toksina. Kada bubrezi otkažu, tekućina i otpadne materije se nakupljaju u organizmu, te uzrokuju mučninu, gojenje, teškoće pri disanje i oticanje ruku i stopala.

Takođe, bubrezi proizvode hormone koji kontrolišu krvni pritisak, potiču proizvodnju crvenih krvnih ćelija i održavaju kosti zdravim. Prema tome, ako je oštećenje bubrega veliko, to može uzrokovati visok krvni pritisak, anemiju i oboljenje kostiju.

Problemi i bolesti bubrega

Najčešći problemi sa bubrezima su:

Infekcije bubrega

Infekcija bubrega se najčešće dešava kada se bakterija iz bešike prenese u bubrege. To može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, krv u mokraći, mutnu i smrdljivu mokraću i groznicu.

Infekcije bubrega češće pogađaju žene nego muškarce, a obično se mogu izliječiti korišćenjem antibiotika.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu se stvara tako što se kristali nakupljaju u jednom ili oba bubrega. Variraju od veličine zrna pijeska do veličine loptice za golf.

Manji kamen u bubregu se obično može izbaciti tokom mokrenja. Iako to ne može da napravi ozbiljan problem, često je jako bolno, pogotovo za muškarce.

Veći kamen, može da se zaglavi u bubregu ili blokira ureter (cijev koja spaja bubreg i bešiku). To uzrokuje jake bolove u leđima ili sa strane stomaka, koji se ponekad šire u prepone.

Karcinom bubrega

Rak bubrega ili adenokarcinom bubrega je jedan od najčešćih oblika karcinoma. Obično pogađa osobe starije od 60 godina, a rijetko se javlja kod mlađih od 50 godina.

Ako se uoči na vrijeme može se izliječiti u većini slučaja.

Hronično zatajenje bubrega

Hronično zatajenje bubrega je termin koji se koristi kako bi se opisala svaka abnormalnost bubrega, čak i kada je oštećenje minimalno.

Većina osoba koje pate zatajenja bubrega , imaju blagi oblik ovog oboljenja. Ipak, bolest bubrega može povećati rizik od kardiovaskularnih problema poput koronarne bolesti srca i moždanog udara.

Kod malog broj ljudi, ali nikako zanemarivog, hronično zatajenje bubrega se razvije u opasno po život oboljenje, za koje je potrebna transplantacija bubrega ili dijaliza.

Akutno zatajenje bubrega

Akutno zatajenje bubrega je iznenadno oštećenje koje utiče na mogućnost bubrega da pročišćava krv od štetnih materija. Može da varira od blagog oštećenja funkcija do potpunog otkazivanja bubrega.

Akutno zatajenje bubrega je uobičajeno oboljenje, a najčešće se događa kao komplikacija neke druge ozbiljne bolesti.

PREGLED
Ocjena čitljivosti i kvaliteta informacija
76 %
Prethodna objavaVisok krvni pritisak
Sljedeća objavaHronično zatajenje bubrega