Bol u ruci je česta pojava, a posebno ako je izazvana povredom ili padom. U većini slučajeva može se tretirati odmaranjem, te korišćenjem lijekova protiv bolova.

Ako vas ruka zaboli iznenada, a mislite da uzrok nije ozbiljan, probajte ovih nekoliko jednostavnih savjeta kako biste ublažili bol:

 • Stavite hladne obloge na bolno mjesto– npr. zaleđenu hranu možete staviti u peškir i držati na ruci 15-20 minuta nekoliko puta u toku par dana
 • Koristite lijekove protiv bolova – možete koristiti ibuprofen ili paracetamol da se ublažite upalu ili bol u ruci
 • Odmarajte ruku i držite je u podignutom položaju (npr. položite ruku na jastuk pri opuštenom položaju) – tako ćete smanjiti oteklinu ukoliko je prisutna, kao i samu bol

Posjetite ljekara ukoliko bol u ruci ili laktu ne prolazi nakon par dana, ili ako primjetite crvenilo, oticanje ili povećanje boli.

Bol u ruci – Kada zatražiti hitnu pomoć?

Obratite se ljekaru što prije ako:

 • Se bol u ruci javlja prilikom vježbanja, a popušta kada se odmarate; to može biti znak angine pektoris (ograničen dotok krvi u srce).
 • Mislite da ste slomili ruku (a niste sigurni)
 • Ruka postaje crvena, vruća na dodir i natečena u roku od par sati, te se osjećate uopšteno loše i imate povišenu temperaturu; moguće je da imate neku infekciju

Pozovite hitnu pomoć ako:

 • Se bol javila iznenada i imate osjećaj kao da vam nešto pritišće prsa (to mogu biti simptomi srčanog udara ili moždanog udara).
 • Je očigledno da ste slomili ruku (ukoliko je promijenila oblik)

Nastavite čitati o simptomima kako biste se bolje informisali o vašem problemu, ali nemojte koristiti te informacije kako bi sami uspostavili dijagnozu. Za to se uvijek obratite vašem ljekaru.

Bol u ruci – uobičajeni uzroci?

Najčešći uzroci za bol u ruci ili laktu su:

 • Uganuće
 • Teniski lakat (posljedica naprezanja lakta)
 • Burzitis (zapaljenje vrećice ispunjene sa tečnošću koja se nalazi u unutrašnjosti zglobova)
 • Zgnječen ili uklješten živac
 • Angina pektoris
 • Povreda zbog ponavljajućeg naprezanja (RSI)

Uganuće

Ako mislite da je bol koju osjećate uzrokovana pretjeranim fizičkim aktivnostima, moguće je da ste samo uganuli ruku. To znači da se tkivo ruke previše isteglo, uvrnulo ili pokidalo ali nije trajno oštećeno.

Izbjegavajte naprezanje povređene ruke, te probajte olakšati stanje lijekovima protiv bolova i hladnim oblogama dok bol u potpunosti ne nestane.

Teniski lakat

Teniski lakat je stanje koje uzrokuje bol u laktu ili području oko lakta. Dešava se ako se mišići i tetive koje se nalaze oko zglobova, izlažu pretjeranom naporu (npr. nakon igranja tenisa ili golfa).

Bol u laktu može trajati sedmicama ili čak mjesecima, te se postepeno povlači, sve dok u potpunosti ne nestane.

Burzitis

Ponavljajući pokreti ruke mogu uzrokovati nagomilavanje tečnosti u zglobu na laktu. Ovo stanje se naziva burzitis olekranona (olekranon je koštani vrh na laktu). Posljedica ovoga stanja je naticanje i bol u laktu.

U većini slučajeva, burzitis se može tretirati uspješno kod kuće sa lijekovima protiv bolova. Ipak, ponekad se stanje može zakomplikovati pojavom infekcije, te je korišćenje antibiotika neophodno (ovo se uglavnom dešava ako imate ogrebotinu ili duboku ranu na ruci).

Bol u laktu obično nestane nakon nekoliko sedmica, ali da bi se otok povukao potrebno je više vremena.

Zgnječen ili uklješten živac

Ponekad istrošenost zglobova koja se događa uslijed starenja može dovesti do uklještenja živaca u kičmenoj moždini. To stanje uzrokuje bol i žmarce u vratu koji se šire ka ruci.

Ovaj tip istrošenosti zglobova se naziva spinalni artritis ili cervikalna spondiloza.

Bol u ruci uzrokovan cervikalnom spondilozom varira od osobe do osobe. Ipak, zajedničko je za sve da imaju dane kada se osjećaju dobro, kao i dane kada se osjećaju jako loše. U većini slučajeva simptomi se mogu uspješno tretirati upotrebom lijekova koje možete dobiti bez recepta (ibuprofen ili paracetamol), u kombinaciji sa vježbanjem.

Takođe, može se desiti da se živac uklješti i u samoj ruci. To se dogodi u zglobu na ruci (sindrom karpalnog kanala) ili u laktu (sindrom kubitalnog kanala). Ako nisu povezani sa bolom u vratu, trnci i bol u ruci  mogu biti simptomi ovih problema.

Angina pektoris

Angina je bol u prsima koja se javlja kad je ograničen dotok krvi u mišiće srca. Obično se događa kada se arterije koje snabdijevaju srce suze i otvrdnu.

Bol i nelagoda koju angina stvara, obično se opisuje kao osjećaj stezanja ili teške boli u prsima koja se širi u lijevu ruku, vrat, vilicu ili leđa. Uglavnom je posljedica psihičke aktivnosti ili stresa, a najčešće se povuče za nekoliko minuta.

Međutim, postoje slučajevi kada se angina manifestuje samo kao bol u ruci. Obratite se ljekaru ako se bol pojavi tokom vježbanja, a popušta ili potpuno nestaje kada se odmarate. Angina je upozorenje da postoji rizik od ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kao što je npr. srčani udar ili moždani udar.

Pročitajte više o angini pektoris

Povreda zbog ponavljajućeg naprezanja (RSI)

Povreda zbog ponavljajućeg naprezanja je bol u ruci koja se javlja kada radite aktivnosti koje zahtijevaju ponavljanje pokreta, a nestaje kada prestanete raditi.

Često nastaje kod ljudi koji rade na računaru ili određene teške fizičke poslove koji zahtijevaju ponavljanje.

Ponekad, bol u ruci je uzrokovana skrivenim problemom, kao što je npr. burzitis ili tendinitis.

Bol u ruci – manje uobičajeni uzroci

U manjem broju slučajeva, bol u ruci ili laktu može biti izazvana sledećim stanjima ili povredama:

 • Tenosinovitis –upala tetiva u unutrašnjosti ručnog zgloba
 • Cervikalno rebro – kada imate jedno rebro viška koje se nalazi iznad gornjeg rebra, što može izazvati utrnulost, peckanje i bol u ruci.
 • Upala živaca u ruci (brahijalni i ulnarni neuritis) – ovo stanje može da se javi ako ste preboljeli herpes zoster
 • Oštećenje živaca koji spajaju kičmu i ruku (povreda brahijalnog pleksusa) – ovo stanje može biti izazvano pretjeranim istezanjem ruke ili ramena, a često seako se bavite kontaktnim sportovima ili u automobilskim nesrećama
 • Artritis lakta – može izazvati upalu zglobova na laktu ili ukočenost lakta
 • Slomljena ruka – obično uzrokovana padom na ispruženu ruku
PREGLED
Sajt simptomi.org je tu da vam pruži informacije o bolestima, te njihovim simptomima i tretmanima. Promovisanje zdravlja i zdravog načina života je naša misija. Zapamtite, ove informacije služe kako bi Vas bolje informisale o tegobama koje imate, te se nikako ne mogu uzimati kao konačna činjenica za uspostavljanje dijagnoze. Za to je zadužen jedino Vaš porodični ljekar i ne oklijevajte da mu se obratite.
89 %
Prethodna objavaSeksualno prenosive bolesti (polne bolesti)
Sljedeća objavaKondilomi (genitalne bradavice)