Postoji samo jedan siguran način da saznate da li ste HIV pozitivni, a to je testiranje na HIV. Pogotovo ako se uzme u obzir da se prvi simptomi HIV-a uglavnom ne pojavljuju dok ne prođe nekoliko godina.

U većini slučajeva se testiranje plaća. Ipak, možete se besplatno testirati, tako što će te se prijaviti kao dobrovoljni davalac krvi. Za svaku doniranu dozu krvi, radi se testiranje na HIV. U slučaju da postoje neki problemi, bićete obaviješteni.

Zašto uraditi testiranje na HIV?

Svako ko ima i malo sumnje da bi mogao biti zaražen virusom, treba da uradi testiranje na HIV. Za ljude koji spadaju u rizične grupe preporučuje se redovno testiranje. Na primjer:

 • Za muškarce koji imaju seks sa drugim muškarcima se preporučuje testiranje na HIV barem jedan put godišnje. Takođe, ako često mijenjaju partnere, testiranje se preporučuje svakih tri mjeseca
 • Za seksualne radnice se preporučuje HIV testiranje svaka tri mjeseca, kao i svaki put nakon što su imali rizičan seks

Drugi koji spadaju u rizične grupe, kao što su intravenozni korisnici droga, bi trebali da se redovno testiraju.

Kada uraditi testiranje na HIV?

Ako sumnjate da imate HIV virus, potražite pomoć ljekara odmah. Što se ranije otkrije, to prije možete početi sa liječenjem HIV-a i tako zaustaviti napredovanje bolesti.

Neki testovi se trebaju ponoviti par mjeseci nakon zaraze. Ipak, nemojte toliko čekati kako biste potražili pomoć. Ljekar vas može uputiti u proceduru testiranja, kao i odrediti da li je potrebno da uzmete hitne lijekove za HIV.

Anti-HIV lijek, nazvan PEP (postekspozicijska profilaksa) može zaustaviti zarazu ako se uzme u roku od 72 sata nakon izloženosti virusu.

Gdje se može uraditi testiranje na HIV?

Testiranje na HIV možete obaviti na raznim mjestima, kao što su:

 • Klinika za seksualno zdravlje i genitourinarnu medicinu
 • Nekim nevladinim organizacijama koje se bave prevencijom HIV-a
 • Klinikama za trudnoću
 • U nekim apotekama
 • U privatnim klinikama

Takođe, postoje i testovi za kućnu upotrebu.

Tipovi HIV testova

Postoje četiri uobičajene vrste testiranja na HIV.

 • Kompletna analiza krvi – kada se uzorak krvi uzme u ambulanti i pošalje u laboratoriju na testiranje. Rezultati su obično dostupni nakon par dana
 • “Point of care” testiranje – kada se uzorak pljuvačke iz usta ili mali uzorak krvi iz prsta uzme u klinici. Ovi uzorci se ne šalju u laboratoriju i rezultati su dostupni kroz nekoliko minuta
 • Kućni uzorak – uradi se tako što sami uzmete mali uzorak pljuvačke ili krvi, te ga pošaljete poštom. Rezultati dobijate na e-mail ili telefonom.
 • Kućni test – uzmete mali uzorak pljuvačke ili krvi, te sami napravite test uz pomoć pribora koji ste prethodno kupili u apoteci. Rezultati su dostupni kroz nekoliko minuta. Važno je da provjerite kakav je test, jer postoje i oni lošeg kvaliteta, te rezultati mogu biti nepouzdani.

Ako testiranje na HIV ne pokaže znakove infekcije vaši rezultati su „negativni“. Ako test pokaže znakove infekcije rezultati su „pozitivni“.

Kompletna analiza krvi je najprecizniji način testiranja na HIV, a može dati pouzdane rezultata mjesec dana nakon infekcije. Ostali testovi nisu tako precizni, a može biti potreban duži period nakon infekcije virusom kako bi se dobili pouzdani rezultati.

U slučaju da prvo uradite neki od manje pouzdanih testova i dobijete pozitivne rezultate, potrebno je uradite kompletnu analizu krvi kako bi bili sigurni. U slučaju da se i on pokaže pozitivnim, bićete upućeni kod specijaliste na dalje testiranje, kao i dogovor o liječenju virusa.

Analitičko testiranje na HIV u trudnoći

Svaka trudnica mora da uradi rutinske testove krvi, a to uključuje i testiranje na HIV.

Ako se ne tretira, HIV se može prenijeti s trudnice na tokom trudnoće, poroda ili dojenja. Tretmani u trudnoći značajno smanjuju rizik od prenošenja HIV-a na dijete.